Dubbel overbruggingsrecht met maand verlengd

Door Katrien Houtmeyers op 14 januari 2021

Het dubbel overbruggingsrecht wordt verlengd tot eind februari. Dat bevestigt federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA) na een vraag die ze gisteren stelde aan minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo’s David Clarinval (MR). Bovendien staat nu ook vast dat je kan blijven bijverdienen via een webshop of take away zonder je dubbel overbruggingsrecht te verliezen.

Veel zelfstandigen en kmo’s hebben in deze fase van de coronapandemie weinig of geen perspectief. Horeca, evenementensector, kapperszaken, reisbureaus, schoonheidsspecialisten, … voor geen enkele sector is er snel zicht op beterschap. Gelukkig kunnen zij wel nog rekenen op steunmaatregelen van de federale regering.

Toch heerste er de laatste weken ook veel onzekerheid over deze steunmaatregelen bij zelfstandigen en kmo’s. Het dubbel overbruggingsrecht zou immers aflopen op het einde van deze maand en het zag ernaar uit dat de maatregel niet verlengd zou worden. Dat werd ook zo gecommuniceerd door de sociale secretariaten, wat tot veel onduidelijkheid en vragen leidde bij zelfstandigen en kmo’s.

“Omdat de minister tot nog toe geen duidelijkheid had gegeven over een eventuele verlenging van het dubbel overbruggingsrecht heb ik hem gisteren om een antwoord gevraagd”, zegt kamerlid Houtmeyers. “Minister Clarinval heeft bevestigd dat het dubbel overbruggingsrecht zal worden verlengd tot eind februari voor alle zelfstandigen die hun activiteiten volledig moeten stopzetten. De beslissing werd vorige week al genomen in de kern en zal morgen formeel worden goedgekeurd op de ministerraad. Na de ministerraad zal minister Clarinval ook officieel communiceren.”

Een tweede misverstand dat op de websites van de sociaal secretariaten werd vermeld, maar dat nu de kop wordt ingedrukt, heeft betrekking op bijverdiensten. “Zelfstandigen die bijverdienen via take away, webshops of collect&go, zullen hun dubbel overbruggingsrecht niet verliezen, hoewel dat gerucht een tijdje de ronde deed. Logisch volgens mij, want ondernemerschap en creativiteit mogen zeker in deze tijden niet afgestraft worden.”

“Het is jammer dat zelfstandigen en kmo’s, die zeer onzekere tijden beleven, telkens opnieuw worden geconfronteerd met onduidelijkheid en weinig perspectief. Ik ben dan ook blij dat de steunmaatregelen worden verlengd, en ik hoop dat er in de toekomst sneller wordt gecommuniceerd, zodat deze ongerustheid kan worden vermeden. Wat de oorzaak is van de foutieve communicatie op de websites van de sociaal secretariaten blijft voorlopig nog een raadsel.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is