Federaal actieplan tegen buitenlandse schijnzelfstandigen is ‘mager beestje’

Door Katrien Houtmeyers op 14 maart 2023, over deze onderwerpen: Ondernemen
Katrien Houtmeyers

“Minister Clarinval lanceert een actieplan tegen buitenlandse schijnzelfstandigen. “Voor een problematiek die al gekend is sinds 2021 vind ik het plan dat nu voorligt maar een mager beestje”, reageert Kamerlid Katrien Houtmeyers, die het dossier opvolgt in de Kamer. “Een paar extra sociale inspecteurs aanwerven is dan ook niet voldoende en gaat buitenlandse schijnzelfstandigen niet tegenhouden om nog enkele jaren langer fraude te plegen.”

Het aantal buitenlandse zelfstandigen dat zich in België laat registreren als zelfstandige neemt drastisch toe. Op vijf jaar tijd steeg hun aantal met 44.000, met zelfs tot 160.000 in 2021. Een opvallende groep zijn de Roemenen: hun aantal verdubbelde bijna in vier jaar tijd, tot 40.671. Eén op de vier buitenlandse zelfstandigen in ons land is dus Roemeens.

Geen cijfers beschikbaar

Houtmeyers hekelt ook het feit dat de minister de situatie niet cijfermatig heeft opgevolgd. Tot op vandaag zijn er geen cijfers beschikbaar voor 2022 die de problematiek verder in kaart brengen. “Nochtans van essentieel belang om gericht te kunnen ingrijpen.”

Te veel versnippering

Daarbij ziet ze geen heil in een oprichting van een specifieke fraudecel. “We hebben eigenlijk al genoeg sociale inspecteurs. Het probleem is vooral dat de bestaande diensten versnipperd zijn en moeilijk met elkaar communiceren. De sociale inlichtingen -en opsporingsdienst zou dringend ingeschakeld moeten worden om hier globaal op toe te zien”, besluit Houtmeyers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is