Jacht op zombiebedrijven wordt geopend

Door Katrien Houtmeyers op 7 juni 2022

Het federaal parlement buigt zich woensdag over de vraag hoe de strijd tegen zombiebedrijven kan worden opgevoerd. Dat staat te lezen in De Tijd
Zombiebedrijven zijn ondernemingen die eigenlijk niet levensvatbaar zijn, maar toch (nog) niet failliet zijn verklaard. Volgens de dataleverancier Graydon zijn er in ons land zowat 37.000 zulke bedrijven, of bijna een op de tien. Vlaanderen zou 8 procent zombiebedrijven tellen, Wallonië 11 procent en Brussel 12 procent. In twee derde van de gevallen gaat het om ondernemingen zonder werknemers.
De zombiebedrijven zijn een van de oorzaken van de lage productiviteitsgroei en hinderen de groei van gezonde bedrijven.
In de Kamercommissie economie vindt daarover woensdag een hoorzitting plaats met specialisten en komt een voorstel van resolutie ter sprake van N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers. Ze vraagt de instrumenten die bestaan om zombiebedrijven aan te pakken effectief te gebruiken.
Een daarvan is het efficiënter afhandelen van faillissementen, zodat schuldeisers sneller hun geld krijgen en het vrijgekomen kapitaal sneller bij gezonde bedrijven terechtkomt.
Ook de gerechtelijke ontbinding en vereffening is een middel om komaf te maken met zombiebedrijven. Dat kan gebeuren als een bedrijf geschrapt werd uit de Kruispuntbank voor Ondernemingen of als het de verplichting een jaarrekening te respecteren niet nakomt.
'De federale overheid heeft een sleutel in handen om zombiebedrijven te herkennen en te elimineren, maar gebruikt die niet', zegt Houtmeyers. 'Ik vraag de controle te verscherpen en zombiebedrijven op te doeken, zodat er meer ruimte komt voor gezonde nieuwkomers.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is