Roemenen spannen de kroon

Het aantal zelfstandigen in ons land neemt de laatste jaren fors toe. Op 30 september 2022 telde België 1.275.000 zelfstandigen, dat is bijna 45.000 meer dan het jaar 2021. Een tendens die de N-VA uiteraard toejuicht. Opmerkelijk is echter de exponentiële groei van buitenlanders die zich in België registreren als zelfstandige. Vandaag spannen de Roemenen de kroon met 40.000 registraties, dat is maar liefst een kwart van het totaal aan buitenlandse zelfstandigen, namelijk 160.000 in 2021.  Ook in het aantal nieuwe registraties zien we de groep sneller groeien dan alle andere nationaliteiten met 41 procent van alle nieuwe registraties in vergelijking met 2021. De tweede grootste nationaliteit zijn de Bulgaren, maar die aanmeldingen stegen slechts met 8 procent.

Wát er dan precies aan de hand is? “Grotendeels fraude”, zegt Katrien Houtmeyers. “Minister Clarinval bevestigde in de commissie Sociale Zaken dat maar liefst 52 procent van die Roemeense zelfstandigen geen sociale bijdragen betaalt.”

België blijft land van melk en honing

Houtmeyers bevroeg de regering over hun plan van aanpak, waarop minister Clarinval verweest naar een aanwerving van 17 inspecteurs om de strijd aan te gaan tegen schijnzelfstandigheid en zwart werk. “17 inspecteurs om 17.000 mogelijke gevallen van fraude te controleren? Weinig intimiderend. Zonder streng beleid geeft de regering-De Croo het signaal dat België een land van melk en honing blijft voor sociale fraudeurs.”

Eengemaakte sociale inspectie

De N-VA vraagt al langer een verregaande samenwerking tussen alle controlediensten, die vandaag enorm versnipperd moeten werken. “Een eengemaakte sociale inspectie die alle mogelijke gevallen van fraude op de voet opvolgt”, duidt Houtmeyers. Een andere belangrijke vraag is in welke mate het hier gaat om schijnzelfstandigheid. “Zo kunnen we de problematische sectoren in kaart brengen en gerichte maatregelen nemen.”

Het Kamerlid maakt zich ook zorgen over hoe dit afstraalt op onze werkzaamheidsgraad. “Als deze groep werkelijk fraudeert in plaats van werkt, dan zitten we nóg verder af van die 80 procent die we nodig hebben om onze sociale zekerheid recht te houden. Daarnaast is dit allesbehalve eerlijk tegenover alle zelfstandigen, ook de buitenlandse, die het spel wél eerlijk spelen en het gelag van dit soort fraude betalen.”