Katrien Houtmeyers (N-VA) klaagt problemen met verouderd parkeersysteem aan

Door Katrien Houtmeyers op 26 oktober 2020
Parking Leuven

Er zijn problemen met de borden die het aantal plaatsen weergeven in de Leuvense ondergrondse parkings. Tot die conclusie komt oppositiepartij N-VA nadat de proef op de som werd genomen. "Volgens de informatie op de borden langs de weg zou er geen plaats zijn maar de parking in kwestie was zo goed als leeg", zegt gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers. Schepen David Dessers erkent de problemen en laat weten dat het om een fout in de software gaat.

Sinds de invoering van het circulatieplan in 2016 zijn de bereikbaarheid van Leuven en parkeren in Leuven niet zelden hete hangijzers in stevige discussies op de sociale media. Hoewel er geen probleem is met de basisbereikbaarheid van Leuven steekt de kwestie nu en dan weer de kop op. Dat was zopas het geval naar aanleiding van een post van gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers van oppositiepartij N-VA. Ze liet optekenen dat er iets mis is met het parkeergeleidingssysteem, beter bekend als de digitale borden langs de weg die aangeven hoeveel plaatsen er nog zijn in de Leuvense ondergrondse parkings.

"Een correcte signalisatie draagt bij tot de bereikbaarheid van de stad. Het is een heikel punt waar het stadsbestuur van Leuven mee worstelt", aldus Houtmeyers die ook in het federaal parlement zetelt voor N-VA. "Volgens de signalisatie was er op 19 oktober geen plek omstreeks 15.30 uur en waren vier van de negen parkings niet bereikbaar. Ik nam de proef op de som en wat bleek? Een zo goed als lege parking die zonder probleem bereikbaar is."Een kleine rondvraag bij enkele Leuvense parkings bevestigt dat de problemen met het signalisatiesysteem niet nieuw zijn, al wil geen enkele uitbater daar met naam en toenaam over communiceren. "Het systeem werkt bij ons al jaren niet meer naar behoren. Ik durf zelfs zeggen dat het nooit optimaal heeft gewerkt en dat het met de huidige manier van tellen nooit zal werken", klinkt het bijvoorbeeld in één anonieme reactie.

Fout in software Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) pikte het bericht van gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers al snel op. "Dank om dit te melden want hier is duidelijk iets misgelopen. We kijken het na", klonk het op Facebook. Al snel bleek dat er wel degelijk opnieuw problemen waren met het parkeersignalisatiesysteem. "Dat klopt", zegt schepen Dessers. "We weten dat er soms problemen zijn met het systeem en ook nu bleek er iets mis te zijn met de software. Nog niet alle problemen zijn van de baan maar er wordt aan gewerkt."

Ondanks de problemen met het huidige systeem kijkt het Leuvense stadsbestuur wel naar de toekomst want er komt op termijn een nieuw systeem om bestuurders vlot naar de Leuvense parkings te begeleiden. "Het bestek voor een gloednieuw verkeersmanagementsysteem 2.0 is net klaar", aldus David Dessers die momenteel in quarantaine zit met een coronabesmetting. "Het huidige systeem is inderdaad verouderd en wordt vervangen in 2021. We investeren enkele miljoenen euro in de (auto)bereikbaarheid van onze stad. Het nieuwe systeem moet de mensen 'real time-info' geven van vertrek tot aankomst. De route, de files, het aantal beschikbare plaatsen, de mogelijkheden om over te stappen op een ander vervoersmiddel...Het is geen eenvoudige operatie maar we krijgen hulp van een spin-off van de KU Leuven om het nieuwe systeem op punt te stellen. We hebben een klein beetje vertraging opgelopen maar gelukkig niet al teveel. In afwachting heeft Katrien Houtmeyers gelijk als ze ons wijst op haperingen in het huidige systeem. We mogen de oude schoenen niet weggooien vooraleer we er nieuwe hebben gekregen, zeg maar."

Houtmeyers zelf is tevreden dat het stadsbestuur snel handelde en dringt verder aan op alle mogelijke maatregelen om de bereikbaarheid van Leuven te verbeteren. "Fijn te zien dat er gevolg gegeven is en dat de signalisatie alvast terug werkt. Meer dan ooit verdient de handel de steun van het stadsbestuur in deze moeilijke tijden. Een correcte signalisatie is het minste wat we kunnen verwachten. Verder blijft N-VA Leuven pleiten voor 1 uur gratis parkeren." Dat laatste kan Katrien Houtmeyers op haar buik schrijven want het Leuvense stadsbestuur is niet te vinden voor dat voorstel.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is