Katrien Houtmeyers (N-VA) trekt aan de alarmbel: “Criminaliteit in Oost-Brabantse stations moet dringend aangepakt worden”

Door Katrien Houtmeyers op 24 augustus 2023

Stationsbuurten worden steeds meer broeihaarden van criminele feiten. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. In alle stations in Oost-Brabantse steden nam de criminaliteit de voorbije jaren toe. Opvallend was de toename van het aantal drugsgerelateerde feiten in het station van Leuven. “Hoog tijd dat er meer controles gebeuren, zodat elke treinreiziger zich veilig kan voelen”, vindt N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers.

Amper drie maanden geleden kwam een jongeman om het leven toen hij bij een vechtpartij in het station van Zaventem op de sporen belandde en werd gegrepen door een trein. Een pijnlijk incident dat helaas geen uitzondering is. Want naast vechtpartijen zijn stations steeds vaker broeihaarden van criminele feiten. De cijfers die minister Verlinden verschafte, spreken alvast boekdelen.

Zonder uitzondering nam het aantal criminele feiten de voorbije jaren toe in de stations van Oost-Brabant. “In het station van Diest werden in de eerste drie trimesters van 2022 al 27 criminele feiten vastgesteld. Dat waren er evenveel als in het hele jaar 2021, en meer dan in alle voorgaande jaren (tot 2018). Hetzelfde verhaal in Tienen, waar in de eerste drie trimesters van 2022 al 71 criminele feiten werden geregistreerd: het grootste aantal van de voorbije vijf jaar. Ook Aarschot en Landen deden het met respectievelijk 48 en 34 criminele feiten slecht in de eerste negen maanden van 2022”, legt Houtmeyers uit.

“Zoals verwacht spande Leuven de kroon met 275 feiten in de eerste drie trimesters van 2022”, vervolgt ze. “Ook 2021 was een moeilijk jaar met 399 feiten. Hoewel diefstal en afpersing het vaakst voorkomen in de Oost-Brabantse stations, kampt Leuven sinds enkele jaren met een extra probleem: drugsgerelateerde feiten. In 2018 waren er 35 feiten, in 2019 36 feiten, in 2020 39 feiten, in 2021 waren er plots 124 drugsgerelateerde feiten en in de eerste negen maanden van 2022 al 121.”

“Deze toename van drugsfeiten in het station van Leuven is alarmerend”, aldus Houtmeyers. “Wij roepen minister Verlinden en de burgemeester van Leuven dan ook op om uit te zoeken wat er precies aan de hand is en de gepaste maatregelen te nemen. Ook in de andere Oost-Brabantse stations gaan de criminaliteitscijfers niet de juiste richting uit. Hoog tijd dus om meer controles uit te voeren en strenger op te treden tegen overtreders. Want stations zijn drukbezochte plaatsen. Elke reiziger zou zich hier veilig moeten voelen. En dat kan niet als de criminaliteit er alleen maar toeneemt.”

“In de stations, maar ook op de treinen moeten daders lik op stuk krijgen”, vult Roggeman aan. “Securail-agenten moeten duidelijkere en ruimere bevoegdheden krijgen om geweldplegers en criminelen te vatten. Daarover diende ik in het parlement een voorstel in.”

Lees: HLN   Het Nieuwsblad   ROBtv   Leuven Actueel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is