“Leuven moet dringend tandje bijsteken in controle op buitenlandse eigendommen voor sociale huurders"

Door Katrien Houtmeyers op 29 januari 2023

N-VA vraagt al enige tijd om ook in Leuven werk te maken van een onderzoek naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders en daarvoor beroep te doen op het aanbod uit Vlaanderen. "Volgens het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is in Leuven nog geen enkel dossier afgerond, hoewel Vlaanderen al sinds maart 2021 hulp én subsidies geeft voor deze controles", klinkt het. Nochtans werden in de rest van Vlaanderen al 322 sociale huurders betrapt op een eigendom in het buitenland.

“Sinds maart 2021 geeft de Vlaamse overheid hulp en subsidies aan sociale verhuurmaatschappijen die willen controleren of hun sociale huurders eigendommen hebben in het buitenland. In dat geval komen ze niet in aanmerking voor een sociale woning. De afgelopen twee jaar werden er in Vlaanderen 322 sociale huurders betrapt op een eigendom in het buitenland: bijna de helft van wie gecontroleerd werd“, zegt gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA).

Volgens recente berichtgeving in de nationale pers blijven de grote woonmaatschappijen in steden als Leuven en Gent achter. In Leuven wordt slechts schoorvoetend beroep gedaan op het Vlaams aanbod om buitenlandse eigendommen van sociale huurders op te sporen. “Helemaal verrassend is dat niet”, zegt Houtmeyers. “Ik heb de vraag nog recent gesteld in de Leuvense commissie Wonen, maar ik werd verwezen naar huisvestingsmaatschappij Dijledal. Dijledal beweert dan weer dat een drietal procedures lopen maar nog geen enkele zou zijn afgewerkt.”

“Er is in Leuven een lange wachtlijst voor sociale woningen. Die moeten naar de rechthebbenden gaan, niet naar eigenaars van vastgoed in het buitenland. Onlangs werd nog bekendgemaakt dat Leuven werk wil maken van extra sociale woningen. Waarom niet alvast beginnen met nagaan of de bestaande sociale huurwoningen wel rechtmatig worden ingevuld? We vragen dan ook een inhaaloperatie van de stad Leuven en Dijledal om volop mee te werken aan de aangeboden Vlaamse procedure", aldus Houtmeyers.

HLN   Leuven Actueel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is