N-VA wil meer winkels open op afspraak: “Sommige aankopen doe je niet online”

Door Katrien Houtmeyers op 8 november 2020

N-VA pleit ervoor verkoop op afspraak mogelijk te maken voor winkels waar ‘click en collect’ niet mogelijk is. Kamerlid Katrien Houtmeyers roept daartoe op, nadat eerder ook al verschillende sectorverenigingen een gelijkaardig voorstel formuleerden.

Nog tot minstens 13 december moeten winkels die niet-essentiële producten verkopen de deuren sluiten. Een aantal handelaars heeft daarop al geanticipeerd en is gestart met afhaal, maar dat is lang niet mogelijk in elke sector. Daarom lanceert N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA) nu een voorstel om tegemoet te komen aan de noden van handelszaken waar zo’n ‘click en collect’ – online bestellen en fysiek afhalen na afspraak – niet mogelijk is. “Ik denk bijvoorbeeld aan meubelzaken en aan winkels die badkamers of keukens verkopen”, zegt Houtmeyers. “Zulke aankopen doe je niet online, want je wil zien wat je precies koopt. Daarom wil ik zo snel mogelijk de verkoop op afspraak mogelijk maken voor die winkels.”

Het voorstel ligt in de lijn van wat de Modeunie eerder al opperde voor kledingwinkels en de Nationale Vereniging van Meubelhandelaars (Navem) en de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie (Fedustria) voor hun sectoren. Ook zelfstandigenorganisaties NSZ en Unizo zijn het idee genegen. Met het voorstel mikt N-VA vooral op de kleinere winkels die niet meteen mogelijkheden hebben om snel een online platform voor hun zaak uit te bouwen.

Gezondheid prioritair 

Houtmeyers stelt wel een belangrijke voorwaarde. “Net zoals bij restaurants die nu takeaway organiseren, zou de mogelijkheid tot verkoop op afspraak niet mogen leiden tot het verliezen van steunmaatregelen die de federale regering zopas heeft voorgesteld. Dit voorstel zal het verlies niet goedmaken, maar kan wel redden wat er nog te redden valt.”

Toch moet de gezondheid een absolute prioriteit blijven. “Handelaars hebben de voorbije maanden bewezen dat ze in staat zijn coronaproof winkelen te garanderen. Ik zie geen enkele reden waarom ze nu ook winkelen op afspraak niet veilig zouden kunnen organiseren”, klinkt het. “Bovendien voorkomen we met winkelen op afspraak dat de klanten na de heropening massaal de straat op gaan voor hun uitgestelde aankopen en de winkelstraten weer overrompeld worden.”

Bron: Het Nieuwsblad 08/11/2020 Matthias Vanderaspoilden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is