Nieuw wandelevenement in Leuven dankzij voorstel N-VA

Door Katrien Houtmeyers op 18 oktober 2022

Op zaterdag 10 december kan je in Leuven deelnemen aan een nieuw sportief evenement, de Urban Walk Leuven. Het concept lijkt erg op dat van de Leuven Night Run, een gevestigde waarde op de sportkalender, maar het event spitst zich niet toe op lopers, maar op wandelaars. Het was N-VA dat eerder dit jaar aandrong op een uitbreiding van de Leuven Night Run naar wandelaars.

De Leuven Night Run vond dit jaar op 27 augustus plaats: enkelen duizenden lopers doorkruisten Leuven en liepen daarbij dwars door opvallende gebouwen en langs andere unieke plekjes in de stad. De ideale manier om Leuven op een toeristische én sportieve manier te ontdekken.

In het voorjaar bonden gemeenteraadsleden Katrien Houtmeyers en Debby Appermans, beide N-VA, de kat de bel aan. “Wij juichen elk sportief evenement toe, maar waarom de Leuven Night Run niet uitbreiden voor wandelaars? Niet iedereen is in staat om de afstand al rennend af te leggen.” “Nochtans zou het toelaten van wandelaars een win-win kunnen betekenen: niet alleen worden nog meer Leuvenaars aangespoord om in beweging te komen, maar de stad zou haar aantrekkelijke troeven ook nog meer kunnen uitspelen”, vult Houtmeyers, die ook federaal parlementslid is, aan.

De stad Leuven liet toen weten dat een uitbreiding van de Leuven Night Run voor wandelaars niet wenselijk is, omdat het centrum dan veel te lang zou moeten afgesloten worden. Maar ze liet wel verstaan dat ze in gesprek zou gaan met Wandelclub WSP Heverlee-Leuven over de organisatie van een winterse wandeling doorheen Leuvense gebouwen.

Die gesprekken lijken nu afgerond, want WSP kondigt op 10 december een ‘Urban Walk Leuven’ aan, een wandeling rond en dwars door Leuven. Wandel door het stadhuis, langs de binnenstadsomwalling, bekijk het skelet van een walvis in het Museum voor Dierkunde, ontdek het Groot Begijnhof, … Er zijn drie lussen van zes, zeven en acht kilometer die naar believen gecombineerd kunnen worden. Het stadsbestuur voorziet bovendien extra belichting van de historische gebouwen en parken. Een bijkomende attractie die niet te missen valt!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is